İçeriğe geç

Iç Anadolu Bölgesine Gelen Ekler Nasıl Yazılır

Bölge adlarına gelen ekler nasıl yazılır?

– Yer, yön, mevki, bölge belirten sözcükler, birlikte kullanıldıkları özel adlardan ayrı yazılır ve büyük harfle başlar: Doğu Karadeniz, İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Batı Trakya, Güney Afrika…

İç Anadolu Bölgesi’nde nasıl yazılır TDK?

DİKKAT: Bu kelimeler yön belirtirken küçük harfle yazılır: Bursa’nın doğusu, Ankara’nın batısı vb. 13. Yer adları (kıta, bölge, il, ilçe, köy, ilçe vb.) büyük harfle başlar: Afrika, Asya; Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu; İstanbul, Taşkent; Turgutlu, Ürgüp; Akçaköy, Çayırbağı; Bahçelievler, Kızılay, Sarıyer vb.

Şehirlere gelen ekler nasıl yazılır?

Şehir ve ülke adlarındaki türemiş ekler bir kesme işaretiyle ayrılır. – Bu yaz Londra’ya seyahat etmeyi gerçekten dört gözle bekliyorum. – Babam her yıl birkaç kez Bursa’ya gider. Özel hayvan adlarına türemiş bir ek eklendiğinde kesme işareti kullanılır.

Marmara Bölgesi nasıl yazılır?

✔️Bu kurala dikkat edelim. TDK’ya göre “Avrupa kıtası” denildiğinde k harfi küçük harfle, “Marmara bölgesi” denildiğinde b harfi büyük harfle yazılır.

Ege Bölgesi nasıl yazılır?

Doğru kullanım Ege bölgesi olmalıdır.

Anadolu’ya gelen ekler ayrılır mı?

UYARI: Türemiş ekler, çokluk ekleri ve bunlardan sonra gelen ekler kesme işareti ile ayrılmaz: Türklük, Türkleşme, Türkçü, Türkçülük, Türk, Müslüman, Hristiyanlık, Avrupalı, Avrupalılaşma, Aydınlı, Konyalı, Bursalı, Ahmetler, Mehmetler, Yakup Kadriler, Türkler, Türklük, Türkleşme, Türk…

İç anadolu mu iç anadolu mu?

Yer adlarında kullanılan Batı, Doğu, Güney, Kuzey, Güneybatı, Güneydoğu, Kuzeybatı, Kuzeydoğu, Alt, Üst, Orta, İç, Yakın ve Uzak kelimeleri ayrı ayrı yazılır. Bu kelime sıklıkla İçanadolu olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı Orta Anadolu şeklinde olmalıdır.

Batı Anadolu Bölgesi nasıl yazılır?

Yer adlarında yön ve yakınlık belirten sözcükler ayrı ayrı yazılır: Batı Anadolu, Orta Asya, Orta Anadolu, Güneybatı Avrupa, Ortadoğu, Yukarı Fırat, Aşağı Mezopotamya.

Güney bölgesi nasıl yazılır?

Yukarıdaki batı, doğu, kuzey, güney, iç gibi yön belirten kelimeler, coğrafi adlardan önce geldiğinde büyük harfle yazılırdı: İç Anadolu, Yukarı Fırat, Kuzey Afrika vb. İki yönün birleşmesiyle oluşan ara yön adları ise yan yana yazılırdı.

Hangi ekler ayrılmaz?

Uyarıda, “Kurum, kuruluş, organ, birlik, yerleşim yeri ve iş yeri adlarındaki ekler kesilerek ayrılamaz” denildi.

İllere gelen de eki nasıl yazılır?

Not: Sadece ülke ve şehir adlarında değil, ilçe adlarında da -de -da ekleri kesme işaretiyle ayrılır.

Cığım ciğim eki nasıl yazılır TDK?

Cim cım diye bir ek yoktur, sadece ciğim ciğim vardır. Bu ciğim eki, cik ekine sahiplik eki eklenerek oluşturulmuştur. “Anne” – “baba” – “kız kardeşim” – “canım Ayşe” – “Mehmetçim” gibi ifadeler günlük konuşmada “-cim” olarak telaffuz edilse de aslında “-dear”/”-dear”dır.

Bölge isimleri nasıl yazılır TDK?

Yer adları (kıta, ülke, bölge, il, ilçe, köy, ilçe, cadde, sokak vb.) büyük harfle başlar. Ülkemizin Asya ve Avrupa’da toprakları vardır. NOT: Yer adlarında, “deniz, nehir, göl, dağ, boğaz vb.” sözcükleri ilk isimden sonra gelir. Türleri belirten ikinci isimler küçük harfle başlar.

Bölge küçük mü yazılır büyük mü?

Düşünceler, yaşam tarzı veya politika gibi anlamları ifade ederken “Doğu” ve “Batı” kelimelerinin ilk harfleri büyük yazılır. Yer adları (kıta, bölge, il, ilçe, köy, ilçe) büyük harfle başlar. Yer adlarında, verilen addan sonra gelen ve deniz, nehir, göl, dağ, boğaz gibi bir türü belirten orta adlar büyük harfle başlar.

Marmaraereğlisi nasıl yazılır TDK?

Türk Dil Kurumu, günlük hayatta karşılaştığımız birçok kelimenin yazılışını değiştirmeye karar verdi. Yörük, yörük; Doğubeyazıt, Doğubeyazıt; horon çalmak, horon tekmelemek; ünvan, unvan; mütevelli, mütevelliler; soy, köken; Marmara Ereğlisi, Marmaraereğlisi olarak değiştirildi.

Yer adlarına getirilen ekler ayrılır mı?

Özel isimlerde yer belirtmek için kısaltılmış telaffuz kullanıldığında ekin önüne kesme işareti konur: Hisar’dan, Boğaz’dan vb.

Van Gölü’ne gelen ekler nasıl yazılır?

Türkçede 3. tekil şahıs iyelik eki -ı,-i,-u,-ü,-sı,-si, -su, -sü biçimindedir. Dolayısıyla “Boğaziçi Köprüsü” ve “Amik Ovası” örneklerinde olduğu gibi, “Van Gölü”, “Cumhuriyet Bayramı” ve “İstiklal Marşı” ifadelerinde de ikinci isim (tamlama halinde) 3. tekil şahıs iyelik ekini taşımaktadır.

Çanakkale cephesi nasıl yazılır?

Özel isim olduğu için büyük harflerle yazılmalı ve eki ayrı yazılmamalıdır. Bu kelime sıklıkla Çanakkale veya Çakkale olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı Çanakkale olmalıdır.

Karadeniz’in nasıl yazılır?

BLACK SEA KELİMESİNİN ANLAMI: “Gemileriniz Karadeniz’de battı mı?” çok düşünceli ve sakin görünen kişiler için kullanılır. Deyimde geçen bir kelimedir. Aynı zamanda bir deniz ismidir. Bu kelime yanlış olarak “Black Sea” olarak yazılmıştır. Doğru kullanımı Black Sea şeklinde olmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Zenci Escort